A

Magyar Williams Szindróma Társaság

egészséges és környezettudatos életmódra nevelő ÖKO tábora

Balatonfüred, 2009. 07. 03-12.

 

 

Idén is megrendeztük a hagyományos nyári családi fejlesztő táborunkat a Balatonfüredi Agro Hotelben. Öröm volt látni ismét a régi és új ismerősöket a változatlanul gyönyörű környezetben, mely elősegítette a könnyű ráhangolódást a tábor idei témájára, az egészséges és környezettudatos életmódra.

A komoly, kicsiket és nagyokat egyaránt érintő téma ellenére is nagyon jó hangulatú, vidám táborban vehettünk részt, aminek a megszervezésében idén is nagy segítséget kaptunk a szállodánk (8230 Balatonfüred, Fürdő u. 24., tel: 06-87/343-071) dolgozóitól és vezetőitől, akik nagy türelemmel voltak irányunkban és még szelektív hulladékgyűjtőket is beszereztek a kedvünkért. 

A szálloda lehetőségeit maximálisan kihasználva idén is sikerült három különböző korcsoportnak párhuzamosan folyó változatos programokat szervezni. Az integrált programjaink idén sem csak azt jelentették, hogy az egészséges testvérek is részt vehettek a foglalkozásokon (a nagyobbak akár segítőként,  a kisebbek pedig mint aktív résztvevők), hanem, hogy más, hasonlóan komplex nehézségekkel élő sorstársak is csatlakozhattak hozzánk. Így nem csak Williams szindrómás gyerekekkel, de Down szindrómával, autizmussal, Rett szindrómával és még diagnózis nélkül élő társainkkal közösen táborozhattunk, ami tovább színesítette a tábori életet, javította az egymás iránti toleranciát és megértést.

A táborhoz idén is sikerült támogatást szereznünk, amit ezúton is köszönünk a:

listajel

Magyar Telekom Nyrt. - Hozzáad Programjának

listajel

Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsának (IFJ-GY-09-A-0061 kódszámú pályázata)

listajel

Ferrero Magyarország Kft.-nek

listajel

Vodafone Magyarország Alapítvány pályázatának

listajel

MOL Új Európa Alapítvány - Gyermekgyógyító Programjának

listajel

FSZK 3851/12 sz. pályázatának (pályázat gyógyúszás támogatására)

listajel

Fővárosi Önkormányzat Oktatási és Ifjúságpolitikai Bizottságának (pályázat a nyári táborok támogatására)

listajel

Sok önzetlen egyéni, és jogi személyíségű támogatónknak

listajel

és az önkénteseinknek.

További felajánlásokat is szívesen fogadunk. Ezzel kapcsolatban kérjük keressen fel bennünket a főoldalon megadott elérhetőségek bármelyikén. Köszönjük!

És most nézzük mindezeket képekben.

Egészséges életmódra nevelő foglalkozások   

Az egészséges életmód modul fontosságát a Williams szindrómások esetében már kicsi kortól kell elkezdeni prevenciós ill. állapotmegőrző céllal. A tünetegyüttesükből adódóan ugyanis nincs olyan szervük, ami nem lenne érintett. Fiatal korukban jellemző a jelentősen gyengébb izomtónus és a lazább izületek megléte. Később viszont deformitást okozó izomzsugorodások (kontraktúrák), merevebb, kötöttebb ízületek alakulhatnak ki. További problémákat okozhat  az aorta (supravalvuláris aorta sztenózist, SVAS-t okozva), vagy a tüdő artériák szűkülete, ami miatt a magas vérnyomás kialakulásának megnő a veszélye. Ezért idén sem maradhattak ki a tábor programjából a különböző mozgásfejlesztések. A képek itt azt hiszem magukért beszélnek.:)

listajel

Speciális Úszás

 

listajel

Hidrorehabilitációs gimnasztika nagyobbaknak

 

listajel

Hidrorehabilitációs gimnasztika kisebbeknek

listajel

Zenés kondicionáló torna

listajel

Tervezett szenzomotoros tréning

 
listajel

Gyógytorna (egyéni)

Környezettudatos életmódra nevelő foglalkozások

A környezettudatosságra neveléssel erősíteni szeretnénk az akadályozott ifjúság közösség iránt érzett felelősségtudatát, hiszen nem csak a társadalom tartozik felelősséggel a fogyatékkal élők felé, hanem a fogyatékkal élőktől is elvárható, hogy a tőlük telhető, legapróbb lépésekkel is tevékenyen hozzájáruljanak a közös környezetünk védelméhez. Ez a modul játékos módon, érdeklődési körükre és meglevő képességeikre építve próbálta rávezetni őket játékos formában a környezettudatosság és természetvédelem fontosságára.

listajel

Nagy Terv csapatával Tódor játékok

Az ELTE Biológiai Intézet égisze alatt működő egyetemistákból és főiskolásokból álló csapat a gyermekeket és fiatalokat próbálta különböző játékokkal a környezetvédelemre érzékennyé tenni, hogy a felnövekvő generáció már valóban be tudja majd építeni ezt a szemléletet a mindennapi életébe.

listajel

Drámaterápia

Drámán a környezetvédelemhez kapcsolódó életképek, élethelyzetek szimulálása, játékos megformálására helyeztük a hangsúlyt a komplex személyiség fejlesztés egyik elemeként. Az utolsó napon bemutatott kiscsoportos előadásokon pedig egyedi módon foglalták össze a fiatalok és gyermekek a tábor alatt tanultakat.

 

listajel

Kézműves foglalkozás

Ahhoz, hogy az újrahasznosítás és a szelektív hulladékgyűjtés értelmet nyerhessen, megfoghatóvá, megtapasztalhatóvá váljon, kézműves foglalkozásokon ezekből a megmaradt hulladékokból készítettünk tárgyakat ill. játszottunk velük (pl. szemétkereső, kupak dobáló stb). A közösen elültetett babok csírázását is mindenki érdeklődéssel követte.

 

listajel Zenei fejlesztés (avagy próbál a Csillagfény zenekar)

Felhasználva a WS-ok különleges tehetségét és szeretetét a zene iránt, a természettel való egységet megéneklő népdalok tanulásával és feldolgozásával a zeneterápia eszközeit is felhasználtuk a szemléletformáláshoz.

Felnőttek programja

Mivel az életmódváltás abban az esetben lehet sikeres, ha a családot, mint egységet sikerül bevonni, a testvérek számára is nyitottak a foglalkozásaink, ill. a szülők számára esténként külön tornát szerveztünk.

listajel

Termékbemutatóval egybekötött, az egészségünk megőrzéséhez segítséget ajánló cégek előadásait (Flavin, Nikken) is meghallgathattuk.

 
listajel

Zenés kondicionáló torna és úszás

Erről beszéljenek a képek.:)

listajel

Szülői és segítői kórus

A szülők idén is meglepetéssel készültek az utolsó napi koncertre a gyerekek számára. Bár időnként kissé reménytelennek tűnt, hogy összeálljon egy egésszé a produkció, végül mindenkinek tetszett.


 
listajel

Íjászkodás

Szabadidős programok

További témához kapcsolódó szórakoztató programokat is szervezünk, hiszen sok családnak ez volt az egyetlen közös kikapcsolódása a nyáron, így a hasznos és fárasztó fejlesztő programok mellett az élményterápia lehetőségeit is kihasználtuk. Ennek keretében szerveztünk:

listajel Önismereti csoportot

A tanévben rendszeresen szervezett önismeretet is elősegítő, formáló fókuszcsoportos beszélgetés a táborban is egy alkalommal fakultatív programként megszervezésre került. Az egy előre meghatározott téma köré szervezett beszélgetés a munka és az iskola világát járta körbe.

listajel Közös balatoni strandolást

listajel Filmvetítést

A közös mozizás témája szintén a csodálatos Földünk volt, melyet ha folytatjuk eddigi életmódunkat nem sokára koránt sem mondhatunk majd csodálatosnak. A jelenlegi környezetellenes életmódunkkal való szembesítés viszont nem a "világvége hangulat" keltését célozta, hanem bemutatta mindazon megoldásokat és technikákat, amelyekkel mindezek a problémák megelőzhetőek. A témában megtekintett filmjeink:

1. Otthonunk a Föld

2. Lehet lakható a Föld?

3. Hidrogén kor

Emellett egy rövid filmet is megnéztünk a MÁS-SZÍNHÁZ egyik előadásáról, melyben tagjaink közül is többen játszottak.

listajel Irish Dance Experience előadásának megtekintését a Balatonfüredi Szabadidőközpontban

listajel Teaházat

listajel Palacsinta-party-t

listajel Végül a Csillagfény együttes és barátai koncertjét és az elmaradhatatlan fergeteges búcsú bulit.

 

Tudományos együttműködés

listajel

Vizuális feldolgozás és nyelvi képességek vizsgálata

A BME Kognitív Tudományok Tanszékével együttműködésben folytatódtak a már megkezdett vizuális feldolgozási és nyelvi képességeket vizsgáló kutatások, a Tanszék munkatársainak és hallgatóinak közreműködésével.

 

listajel

Alvásvizsgálat

Emellett bemutatásra és kipróbálásra került az új hordozható alvásvizsgáló készülék, mellyel kiküszöbölhetővé vált a klinikai körülmények okozta stressz, hiszen akár otthoni, megszokott körülmények között is vizsgálhatóak lesznek az alvási EEG görbék. Ez a gyakran alvási zavarokkal, éjszakai felriadásokkal küzdő gyermekeknek és családjaiknak hasznos információkkal szolgálhat a jövőben. Minderről egy tájékoztató előadást is hallhattunk Dr. Bódizs Róbert és Dr. Kováts Ilona együttműködésével. Bevezetőként a tábor Gyöngyi nénije saját versét hallhattuk "Álmatlanság" címmel.

 

listajel

POLKA

Az érdeklődők számára pedig bemutattuk a EURORDIS (Ritka Betegséggel Élők Szövetségének európai ernyőszervezete) által kidolgozott legújabb közvélemény formáló és kutató POLKA projektet. Ennek célja játékos, közérthető formában nem csak információkat adni a ritka betegséggel kapcsolatban felmerülő etikai problémák hátteréről, hanem véleményformálásra és a véleményed, gondolataid megosztására sarkal. A kiscsoportban játszható játék eredményeit egy honlapon regisztrálva egy nemzetközi kutatás részeseivé válhatnak, melyben nagyban elősegíti majd a betegszervezetek és döntéshozók kommunikációját és céljainak meghatározását. A program honlapja: www.playdecide.com.

Elmondhatjuk, hogy idén is egy zsúfolt, de tartalmas programot zártunk. Megtanultunk például szelektíven hulladékot gyűjteni,...

és még sok minden mást is, amikről a profi fotósainknak köszönhetően egy kis ízelítőt is adhattunk. :)

Köszönjük minden résztvevőnek, a Hotel dolgozóinak és támogatónknak a lelkesedést, kitartást, szeretetet!

Reméljük jövőre is találkozunk!