Látogass meg a Facebook-on is minket!

Lezárult a Szárnypróba Projekt

 

Lezárult a Szárnypróba Projekt

 

 

Megszerveztük 2013.11.30-án 9:00-15:00 konferenciánkat és hagyományos Mikulás ünnepségünket (ELTE BGGYK Budapest, 1097 Budapest, Ecseri út 3.) a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával és norvégiai FRAMBU Ritka Betegségek Erőforrásközponttal együttműködésében megvalósuló Szárnypróba projekt zárásaként.

 

A projekt során 23 fő, 14-35 év közötti Williams szindrómával vagy más hasonló fogyatékossággal élő fiatalnak volt lehetősége az innovatív terápiás program kipróbálására önkéntes segítők bevonásával. Az egyhetes program keretében a fiatalok, önkéntesek és szakemberek segítségével többféle munkakörben kipróbálhatták magukat: kertészkedés, erdőgazdálkodás, állatgondozás, kreatív tevékenységek, konyhai teendők stb. miközben önellátási képességeik fejlesztésére is nagy figyelmet fordítottak. A program fontos része a helybeli lakosokkal való közvetlen kapcsolatok kialakítása, így a projektnek otthont adó Szabadszállásra is gyakran tettek kirándulásokat pl. cukrászda, bolt, posta, városnap, piac stb., ahol a saját zsebpénzzel való gazdálkodást is gyakorolhatták a fiatalok.

 

A program célja volt ugyanis az iskolából kikerülő fogyatékkal élő fiatalok (és családjaik) önálló életre és a munka világára való felkészítése 2x7 napos tábor keretében, mely első lépés a tartós lakhatási feltételek kialakítása területén. Cél továbbá stratégiai fontosságú partnerségek kialakítása a résztvevők lakóhely szerinti ellátói és az egyesület között, melyek lehetővé teszik, hogy a célcsoport otthonához közel is elinduljanak a mintaprojekt alapján hasonló programok, és amíg a tartós lakhatás feltételeinek kialakítása folyamatban van, addig helyben is minél jobb ellátást kaphassanak a célcsoport tagjai.

 

Ehhez tökéletes helyszínt biztosított a szabadszállási Strázsa Tanya, ami nem csak a házigazdák türelmének és teljes elfogadásának volt köszönhető, hanem a város nyitott, befogadó hozzáállásának is. Ezt ezúton is köszönjük!

 

Nagyon köszönjük továbbá a megnyitón köszöntőt mondó együttműködését és támogatását, az előadók, foglalkozásvezetők és önkénteseink munkáját!

 

A projektről készült film itt megtekinthető: http://youtu.be/lMxxfRL-3N0


 A "Szárnypróba" programról a Duna TV "Akadálytalanul" című sorozatában készült film itt látható.

 

Két fontos riport a programról:

 

Az előadások pedig innen letölthetőek:

 

 

 

Fotók és a teljes konferencia videója hamarosan a facebook oldalunkon.

 

IWIWGoogle bookmarkTwitterFacebook